+

Porady

Dlaczego nie można podawać psu grillowanej potrawy?


Już na samym początku należy bezwzględnie zaznaczyć, że potrawy grillowane nie mogą być elementem diety psa, a nawet jego najbardziej błagające spojrzenie nie może złamać silnej woli opiekuna.Pytanie: dlaczego? Po pierwsze: grillowanie generuje powstawanie wielu toksycznych substancji chemicznych, pies o małej masie ciała kumuluje ich większą ilość w organizmie i stąd jest bardziej narażony na działanie toksyczne. W czasie grillowania białka potrawy razem z cukrami występującymi np. w marynacie reagują ze sobą tworząc dodatkowo silnie toksyczne pochodne. Po drugie: grillowane są najczęściej surowce wysokotłuszczowe, które stanowią porcję dodatkowej ilości energii. Rada dla właścicieli: potrawy grillowane powinny być spożywane sporadycznie, a jeżeli już to koniecznie z porcją świeżych warzyw, które zawierają substancje biologicznie czynne neutralizujące negatywne działanie toksycznych substancji występujących w grillowanej potrawie.

Opracował
dr Jacek Wilczak
Wydział Medycyny Weterynaryjnej SGGW,
Ekspert ds. żywienia Zwierząt Domowych w Zakładzie Produkcji Karmy Dolina Noteci