W obecnym okresie obfitości warzyw warto pomyśleć o ich wykorzystaniu jako wartościowego dodatku w codziennej diecie psa.  O sposobie ich zastosowania w żywieniu decyduje jedynie zawartość węglowodanów w ich składzie.

Warzywa okopowe (np. ziemniaki), czy warzywa korzeniowe (marchew, burak, pietruszka) są w większym stopniu źródłem łatwostrawnych węglowodanów. W przypadku takich warzyw jak marchew czy pietruszka warto pomyśleć o dodawaniu ich w postaci surowej – oprócz zawartości związków biologicznie czynnych i włókna pokarmowego stają się one ciekawą formą gryzaka. Warzywa zielone (fasolka szparagowa, brokuły, kalafior, kalarepa) są cennym źródłem polifenoli, chlorofili i karotenoidów – ich rola profilaktyczna w hamowaniu rozwoju chorób dietozależnych jest potwierdzona badaniami. Dodatkowo warzywa jako surowce o niskiej gęstości energetycznej idealnie nadają się do uzupełniania diety psa o nadmiernej masie ciała. Dlatego też, bez względu na model stosowany w żywieniu psa bezwzględnie powinno się dodać warzywa do psiej miski.

Ps. Ziemniaki (skrobia ziemniaczana) jest trawiona przez układ enzymatyczny przewodu pokarmowego psa, warto pamiętać aby nie przetrzymywać ich w warunkach chłodniczych – powstaje wtedy nietrawiona, pozbawiona wartości odżywczych skrobia oporna.