W okresie jesiennym, psy jako organizmy stałocieplne zaczynają przygotowywać się do okresu wzmożonej produkcji ciepła utrzymującego stałą temperaturę ciała.

Mechanizmem wspierającym, oprócz budowania tkanki tłuszczowej, jest zagęszczanie podszerstka i sierści. W celu zoptymalizowania tego fizjologicznego procesu, należy uwzględnić zwiększone zapotrzebowanie na wybrane składniki odżywcze, które będą pomocne w budowie tzw. przydatków skóry. Należy zatem zwiększyć przede wszystkim ilość białka oraz uwzględnić większą ilość aminokwasów siarkowych (cystyny i metioniny). O ile źródłem metioniny są mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego (np. jaja) o tyle źródłem cysteiny są głównie zboża – stąd dodatek ugotowanych płatków owsianych czy jęczmiennych byłby ciekawym urozmaiceniem diety psa w okresie jesiennym.  Ze względu na utrzymanie „szczelnej” izolacji włosa (łuski budujące warstwę zewnętrzną włosa działają jak pancerz, szczelnie ułożone wzdłuż rdzenia włosa gwarantują jego połysk) w diecie psa powinno uwzględnić się źródła wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Wśród nich najcenniejsze są te o długich łańcuchach z rodziny n-6 – to one działają ochronnie i w największym stopniu wpływają na łuski włosów przyczyniając się do uzyskania połysku i silniejszej wodoodporności. Ważne jest podkreślenie, że znacznie lepiej wykorzystywane przez organizm są kwasy tłuszczowe, których źródłem są tłuszcze złożone pochodzenia zwierzęcego. Organizm w większym stopniu, a jednocześnie w sposób bardziej precyzyjny wykorzysta kwasy tłuszczowe z tkanki tłuszczowej drobiu – aniżeli te z olejów roślinnych.

Pamiętajmy, że prawidłowy wygląd sierści jest konsekwencją ogólnego stanu odżywienia psa – stosowanie karmy pełnoporcjowej i wyprodukowanej z poszanowaniem i zachowaniem  wysokiej wartości odżywczej surowców to gwarancja m.in. prawidłowego wyglądu sierści.

Opracował
dr Jacek Wilczak
Wydział Medycyny Weterynaryjnej SGGW,
Ekspert ds. żywienia Zwierząt Domowych w Zakładzie Produkcji Karmy Dolina Noteci