+

Porady

Zmysł węchu u kota – decydujący wabik


Jak doskonale wiemy, węch jest najważniejszym z kocich zmysłów. Zmysł wodzenia za nos właściciela również został ewolucyjnie dopracowany do perfekcji. Odbierany przez kota zapach karmy (lub czegokolwiek co nadaje się do jedzenia) jest bezpośrednio powiązany z jej smakiem. Specyfika budowy i rozmieszczenia receptorów zapachowych na podniebieniu, pozwala na identyfikację cząsteczek zapachowych znajdujących się na języku. Połączenie smaku i zapachu powoduje wyczuwalne reakcje w centralnym układzie nerwowym. Mechanizm ten jest wykorzystywany w rozpoznawaniu feromonów innych osobników. Zmysł smaku u kotów jest ściśle związany ze zmysłem węchu. Koty przed spożyciem produktu, który został im podany wąchają go, czego następstwem jest łatwiejsze przywiązanie się do jednego rodzaju pokarmu, który jest dla nich sensorycznie zapamiętany i kojarzony jako przyjemny. Porada: ze względu na to, że cząstki zapachowe są bardziej lotne w wyższej temperaturze, należy karmę mokrą podawać w temperaturze pokojowej – karma wyjęta prosto z lodówki będzie mniej atrakcyjna dla kota. Dzięki specyficznemu rozmieszczeniu kubków smakowych na języku, koty nie odczuwają smaku słodkiego i w przeciwieństwie do psów, koty nie są wrażliwe na ten smak.
Aby zwiększyć chęć kota do poznawania nowych smaków – warto dostarczać mu zróżnicowane posiłki.